آب فراوان،هوای پاک

ساخت وبلاگ

آب کره (هیدروسفر) همه ی آب های زمین یعنی اقیانوس ها،دریا ها،دریاجه ها و رود ها و...را شامل میشود   

اقیانوسآرام پهناور ترین و عمیق ترین اقیانوس جهان است. و دراز گودال ماریانا با ژرفای 11000 متر در نزدیکی مجمع الجزایر فیلیپین در این اقیانوس قرار دارد 

 

به نتایج تحقیقات اقیانوس شناسان نشان می ده د که در بستر کف اقیانوس ها اکال گوناگونی از ناهمواریها وجود دارد.

ایوان خشکی (دشتاب ) :

کم عمق ترین بخش اقیانوس است و با شیبی ملایم از نزدیکی ساحل اقیانوس تا عمق 200 متری ادامه می یابد. پهنای قدرت قاره در جاهای مختلف‌، متفاوت است، برای مثال، در سواحلی که شیب بستر اقیانوس ملایم است. فلات قاره وسعت بیشتر دارد. این بخش از نظر ماهی گیری و وجود منابع سرشار نفت و گاز و نیز جزایر اهمی زیادی دارد.

قسمت شیبداری که بعد از فلات قاره قرار گرفته است و تاعمق حدود 2000 تا 5000 ادامه می یابد، شیب قاره نام دارد در بخش بسیار عمیق بستر اقیانوس که کف اقیانوس نامیده می شود، ناهمواری های گوناگونی وجود دارد،‌در این بخش ، کوههای فراوانی دیده می شود که بعضی از آن ها آتش فشانی اند. این کوه ها در بعضی جاها سر از آب درآورده و جزایری را تشکیل داده اند : ‌مانند جزایر فیلیپین.
رشته کوههای میان اقیانوسی از رشته کوههایی که در خشکی ها هستند بسیار وسیع ترند. برای مثال، رشته کوه میانی اقیانوس اطلس در سراسر قسمت میانی این اقیانوس کشیده شده است.
در کف اقیانوس ها دره ها و شکاف های طولانی و باریکی به نام گودال وجوددارد که ژرفای آن ها بسیار زیاد است

جزر و مد :

بالا آمدن آب اقیانوس و دریا را مد و پائین آمدن آن را جزر می گویند. نیوتن در قرن هیجدهم این نکته را کشف کرد که جزر و مد در اثر نیروی جاذبه ی ماه اتفاق می افتد. هنگام مد، آب به طرف ساحل به پیش می رود و هنگام جزر، به طرف دریا عقب نشینی می کند.
شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که چرا خورشید تأثیر چندانی بر جزر و مد ندارد؟ در پاسخ باید گفت که خورشید کره بسیار بزرگی است و تأثیر زیادی از نظر نور و گرما بر سطح زمین دارد، اما به دلیل آن که بیشتر از ماه، از زمین فاصله دارد بر جزر و مد تأثیر بسیار کمی می گذارد. وقتی ماه بالای اقیانوس یا دریایی قرار می گیرد. حالت مد اتفاق می افتد و آب در ساحل به جلو می آید. هنگام غروب ماه در افق جزر رخ می دهد. بطور متوالی در هر شبانه روز و هر بار چرخش زمین به دور خود، دو مرتبه مد دو مرتبه جزر اتفاق می افتد.
شدت جزر و مد در تمامی روزهای ماه یکسان نیست. در اوایل ماه قمری که ماه، خورشید در یک امتداد قرار می گیرند، نیروی کشش آنها در سطح اقیانوس ها و دریاها مدهای قویتری ایجاد می کند.
 جریان های دریایی :

شاید برای شما جالب باشد که در اقیانوس ها هم مانند خشکی ها ، رودهایی جریان دارند که به آن ها جریان های دریایی (اقیانوسی) می گویند. این جریان ها که مستمر و دائمی نیز هستند، پیوسته از نواحی گرم استوایی به سمت قطب در حرکتند. در مقابل این جریان آب گرم، جریان های آب سرد نیز از نواحی قطبی به سوی آب های گرم استوایی حرکت می کنند.

انسان و اقیانوس ها

اقیانوس ها یکی از منابع مهم تامین غذا برای انسان هستند.این پهنه های آبی امکان حمل و نقل کم هزینه تر میلیون ها تن بار را با کشتی ها فراهم می اورند. اقیانوس ها همچنین به طور غیر مستقیم منبع تامین آب شیرین برای ساکنان جهان اند.چطور؟ 

اقیانوس ها به همه ی مردم جهان تعلق دارند اما به شدت مورد بی مهری آنها قرار دارند و هنوز هم مخزن زباله تلقی میشوند :

      ●سالیانه چند ملیون تن زباله های سمی کارخانه ها،پلاستیک و مواد تجزیه نشدنی به اقیانوس ها ریخته میشود.برخی کشور ها از شیوه ی دفن زباله های اتمی در اعماق اقیانوس ها استفاده میکنند

      ●صید بی رویه و انبوه ماهی ها،بدون آنکه فرصت تولید مثل برای آنها فراهم شود،نیز به بوم سازگان(اکوسیستم)آب ها به شدت لطمه میزند.به ویژه آنکه برخی کشور های پیشرفته با دسترسی به فناوری های جدید مانند کشتی های مجهز به رادار یا نصب دائمی تور ها در آب به طور مداوم از اعماق آب و همه ی نقاط  ها ماهی صید میکنند

ارتفاع از سطح زمین 

در لایه ی وردسپهر(تروپوسفر)،هرچه از سط زمین بالاتر می رویم دمای هوا کم می شود(به ازای هر 1000 متر ارتفاع دما6 درجه ی سانتی گراد کاهش می یابد).بنابر این در نواحس مرتفع و بر فراز قله ها و کوه ها و دامنه ها دما پایین تر از نواحی پست است.

همچنین ارتفاعات می توانند از نفود توده های مرطوب ی نواحی آن سوی خود جلو گیری کنند؛مانند رشته کوه های هیمالیا در شمال هند یا البرز در ایران.ارتفاع جهت وزش بادها را نیز تغییر می دهند.

فشار هوا و جریان باد:

هوا مانند همه ی گازها سنگینی دارد و بر همه چیز فشار وارد می کند.

ولی ما این فشار را حس نمیکنیم. فشار هوا را با دستگاه های فشارسنج

اندازه گیری میکنند.فشار هوا در یک مکان متغیر است و زیاد یا کم می شود.

هوا همیشه از جایی که فشار بیشتری دارد به سمت جایی که فشار کمتری وجود دارد جریان می یابد و به این ترتیب.باد به وجود می آید.پراکندگی کانون های فشار(مناطق فشار زیاد و مناطق فشار کم)از عوامل مهم جریان عمومی هوا و تغییرات آب و هوایی در مناطق مختلف است.

انسان و تغییرات آب و هوایی

دانشمندان معتقدند که طی صد سال گذشته،میانگین دمای زمین نسبت به قبل افزایش یافته است.به نظر آنها یکی از علل مهم افزایش دما،زیاد شدن تعداد خودروها و افزایش فعالیت های صنعتی است که از سوخت های فسیلی استفاده می کنند و موجب آلودگی هوا و افزایش گازهای گلخانه ای در هواکره میشوند.

برخی معتقدند گرم شدن کره ی زمین ممکن است پیامدهای ناخوشایندی داشته باشد؛مانند ذوب شدن یخ های قطبی،بالا آمدن آب دریا،به زیر آب رفتن نواحی ساحلی و جزیره ها یا افزایش و طولانی شدن دوره های خشکسالی در نواحی گرم و خشک،افزایش سیلاب و مواردی از این قبیل.

 

 

نوشته شده توسط Monireh bahrani در ساعت 20:15 | لینک  | 
مطالعات اجتماعی جنت...
ما را در سایت مطالعات اجتماعی جنت دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4monireh4461e بازدید : 255 تاريخ : جمعه 20 مرداد 1396 ساعت: 16:06